Intel SSD sürücü yazma hızını ikiye katladı

Intel yeni Solid State Disk(SSD)’lerini duyurdu. Söylenene göre bu diskler bir önceki nesildeki disklere göre daha ucuz olacak ve yazma hızlarıda daha yüksek olacak.

Intel’e göre, yeni laptop ve masaüstü bilgisayarlar için sunulan X25-M SSD’ler bir önceki nesil Intel SSD’lere göre 2 kata yakın bir yazma hızı sunuyor.

Kullanılan yeni üretim tekniği ile fiyatlar daha aşağı çekilmiş ve kullanılan yazılımın geliştirilmesi ile yazma hızında büyük ölçüde artış sağlanmış durumda. Ayrıca bu yeni nesilde kullanılan 34 nanometre üretim tekniği, bir önceki nesilde kullanılan 50 nanometre üretim tekniğine göre önemli derecede geliştirilmiş görünüyor. Kullanılan 34 nanometre üretim tekniği ile kullanılan alan daha da küçüldüğü için maliyetler aşağı çekilmiş olacak, bu şekilde 2008 sonunda çıkan ilk ürünlere göre fiyatlar %60 oranında aşağı çekilmiş oluyor.

80 GB’lık versiyonu 6600 IOPS ile bir önceki sürümündeki yazma hızını ikiye katlamış durumda. 160 GB’lık versiyonu 8600 IOPS ile çok daha ileri gitmiş görünüyor.

IOPS – Input/Ouput Operations per Second (1 saniyede yapılan giriş/çıkış işlemi sayısı)

Intel’in yeni SSD’leri MLC(Multi-level Cell) yapıda, eski SSD’leri ise SLC(Single-level Cell) yapıdaydı. SLC diskler daha dayanaklılar fakat bununla birliktede fiyatlarıda daha yüksek. Intel’in MLC SSD’lerinin yazma hızları, SLC disklerinin iki katı, fakat rastgele yazma durumunda SLC diskler MLC disklere göre daha üstün görünüyor ve Intel’den bir yetkilinin belirttiğine göre “MLC disklerin rastgele yazma hızlarının arttırılması SLC disklere göre daha zor!” Bununla birlikte rastgele yazma işlemi yapan uygulamalar için belli bir süre daha SLC diskler tercih edilebilir. Zamanla disklerin gelişimi ile birlikte MLC diskler SLC disklerin yerine geçebilir.

Intel’in SSD pazarındaki rakiplerinden olan Toshiba ve Samsung 512 GB SSD’ler sunmakta, Intel ise 2010’un ilk çeyreğinde mevcut disklerinin boyutlarını ikiye katlayacağını bildirdi.

Yurtdışında belirtilen fiyatlar ise şu şekilde; 1000 adete kadar alımlarda 80 GB’lık versiyon için 225$, 160 GB’lık versiyon 440$.

1 GB başına maliyetler (ortalama);

SATA 2 7.200 RPM Disk – 0,094 $/GB

SAS 15.000 RPM Disk –  1.35 $/GB

SSD Disk – 2.75 $/GB

Bu fiyatları göz önüne alırsak, SSD’lerin halen SATA disklere göre çok pahalı olduğu rahatlıkla görülüyor fakat kurumsal disklerden olan SAS 15.000 RPM disklere oldukça yaklaşmış olduğunu da rahatlıkla görebiliyoruz. Yakın zamanda özellikle kurumsal alanda SSD kullanımının oldukça yaygınlaşacağını şimdiden söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.