Intel RS2WG160 RAID kontrolcüsü ve RAID 60 dizisine yeni disk ekleme sorunu

Yaklaşık 10 gündür bizi uğraştıran ve sonunda böyle bir özelliğin RAID kontrolcülerde olmadığını öğrenerek, ciddi hayal kırıklığı yaşadığımız bir problemimizi buradan paylaşmak istiyorum. Paylaşmamın nedeni bizimle aynı problemi yaşayan arkadaşların boşuna kaynak arayışına girip, Intel teknik desteği ile günler süren yazışmalara girişmemesi için.

Yaşadıklarımızı başından itibaren aktarayım.

Sunucularımızın yedeklemesi için kullandığımız 15 diskli storage serverımızın üzerinde 15 adet 1 TB HDD mevcut. Biz bunların 14 tanesi RAID 60 yaptık ve 1 adet diski spare olarak, olası bir disk arızası için bıraktık. Ardından disklerimizi 2 TB olarak güncellemek istedik. Bunun içinde diskleri birer ikişer değiştirerek disklerin tamamını 2 TB olarak değiştirdik. Bu şekilde RAID 60 dizisi üzerinde oluşturduğumuz Virtual Diskimizin boyutunu arttıracaktık.

İlk hayal kırıklığımızı burada yaşadık ve Intel teknik desteği ile görüştüğümüzde Virtual Disk in boyutunun arttırılamayacağını, yedeğimizi alıp Virtual Disk i tekrar oluşturmamız gerektiğini öğrendik. Ardından 10 TB gibi aktarılması büyük sıkıntı olan yedeklerimizi başka bir servera aktarıp yeni RAID 60 dizisini 10 disk ile kurduk. Düşüncemize göre Online Capacity Expansion yaparak nasıl olsa daha sonra RAID dizisine disk ekleyebiliyorduk fakat bütün denemelerimize rağmen RAID 60 dizisine ek disk ekleyemedik. Intel ile yazışmaya başladık. Birkaç gün süren yazışmalar sonucunda RAID 60 dizisine SPAN yapıldığı için yani iki RAID 6 dizisinin RAID 0 ile birleştirilmesi ile oluştuğu için Online Capacity Expansion yapamayacağımızı öğrendik ve böylece ikinci hayal kırıklığımızı da yaşadık.

Sonunda yapıyı RAID 6 ve 2 disk spare olarak bırakarak değiştirdik ve bu durumu bu şekilde çözmüş olduk fakat buradan çıkardığımız bir ders olarak;

ZFS kullanıp, donanım kullanmadan tamamen yazılım üzerinde RAIDZ3 yaparak hem 3 disk hatasına kadar çözüm üretmiş, hem de ek donanım maliyetine altına girmemiş olacaktık. Ayrıca ZFS’in bir sürü güzel özelliğinden de faydalanmış olacaktık.

Son olarak şunu söyleyebilirim ki, her zaman donanım üzerinden gitmek yerine yazılımsal güzel alternatifler de değerlendirilmeli. Donanım almadan önce yazılım alternatifleri iyice araştırılmalı, incelenmeli ve en önemlisi test edilmeli.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.