Software RAID, Hardware RAID, ZFS, ReFS, SSD Cache ve Performans

Bir forumda RAID konusunda soruları olan birine verdiğim yanıtı burada da paylaşmak istedim

İlk olarak RAID konusunda farklı boyutlarda ve farklı tiplerde(SSD,SATA,SAS) disklerin karıştırılması mantıklı değildir ve çoğu zaman teknik olarak mümkün de değildir.

Yani şöyle düşünülebilir; arabanın biri saatte 150 KM yapabiliyor, diğeri 550 KM yapabiliyor. Bu iki arabaya yan yana ve süratli bir şekilde git dediğinizde bu arabalar birlikte maksimum 150 KM hızla gidebilirler. Buradan da anlaşılabileceği gibi SSD ve SATA diskler RAID yapılabilir ama alınacak performans teorik olarak SATA disklerin tek başına verdiği performansı geçemeyecektir. Hatta bu durum pratikte çok daha kötü sonuçlar verecek, RAID kartın disklerden farklı veriler ile boğuşmasına ve daha da kötü performans vermesine neden olacaktır. Şöyle bir örnek daha verebilirim Windows 7 üzerinde sistem performansınızı test ettirdiğinizi birçok bileşeni test ediyor ve sistem performans puanı olarak en düşük olan puan sizin aldığınız sonuç oluyor. Bu tip karma disk yapılarında da durum aynısı olacaktır.

Burada farklı marka ve model disklerin karıştırılması bazen önerilmektedir. Nedeni ise aynı marka aynı model disklerin benzer sürelerde arızalanabilmesidir. 12 disklik RAID 6 dizinizde 3 disk aynı anda ya da kısa süreli arka arkaya arıza yaparsa RAID dizisinin üstüne bir bardak soğuk su içmek gerekmekte!

“Software RAID yapılmaz” demiş bazı arkadaşlar, software RAID kullanacağınız yere göre sizin seçebileceğiniz birşey. Günümüz işlemcileri oldukça güçlü 200-300 MHZ kaybı kabullenerek ZFS disk yapısı ile çok güzel sonuçlar alabilirsiniz. Osman Bey’inde belirttiği Nexenta, aslında Oracle’a satılan SUN tarafından geliştirilen OpenSolaris üzerine kurulu bir yapı ve disk dosya sistemi olarak ZFS kullanıyor.

ZFS başlı başına oldukça güçlü ve gelişmiş bir dosya sistemi. RAID yapısına benzer parity diskleri oluşturarak diskleri en verimli şekilde kullanabiliyor. Hatta sunucunuz üzerindeki RAM’i 1. Seviye cache, SSD diskleriniz varsa onları 2. Seviye cache olarak kullanabiliyorsunuz. Yani dosya sisteminde bir dosyaya erişilecekse önce RAM’e, daha sonra SSD disklere ve son olarakta SATA ya da SAS diskler ile oluşturduğunuz asıl depolama biriminize erişebiliyor. Bu kademeli kullanım(Tiered Storage) ile maksimum performans söz konusu olabiliyor. Burada ZFS için Nexenta kullanabilirsiniz. 16 TB’a kadar ücretsizdi sanırım. Ayrıca Freenas’ta kullanabilirsiniz. (ZFS için buralara göz atmanızda fayda var. zfsguru.com , zfsbuild.com , zfsonlinux.org , zfs-fuse.net)

Ama tabiki kullacağınız yapıya göre HW RAID yapabilir ve mevcut işletim sistemi bağımsız olarak yönetebileceğiniz bir yapı oluşturabilirsiniz. Günümüzde kullanılan birçok HW RAID kartında ek alınabilecek lisanslar ile RAID karta cache özelliği ekleyebiliyorsunuz. Böylelikle yukarıda anlattığım sistemlere benzer sistemleri HW RAID kartınız ile de oluşturabiliyorsunuz.

Ayrıca dosya sistemi tarafında Microsoft’ta ReFS ile ZFS benzeri bir yapıda dosya sistemini Windows Server 2012 üzerinde sunuyor. Sistem ZFS’de olduğu gibi diskleri dağıtık olarak kullanabiliyor ve self healing yani kendi kendine iyileşme sistemini de destekliyor.

Kısacası burada kullanacağınız yapıya, fiziksel disk yapısına, kullanılacak yazılıma, sistemin kullanılacağı projeye yani birçok duruma göre düşünülüp ona göre karar verilmesi gerekmekte. Tabiki bunların düşünürken maliyet odaklı olması da düşünüldüğünde durum daha da dallanıp budaklanacaktır.

Bu ve benzer konularda sohbet etmek isteyen, tanışmak isteyen olursa ofisimize bekleriz. Firma olarak bu tip sunucu optimizasyonu, sanallaştırma, sunucu donanımları konusunda oldukça meraklıyızdır. Herşeyi bildiğimizi iddia etmiyoruz, bu yüzden gelin bildiklerimizi paylaşalım.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.